Et intervju med Jens R. Christiansen – norske impresario av Greg Niemczuk (stjernepianisten fra Polen).

«(...) Greg Niemczuk er en av de ledende pianistene i Polen i dag. Han vant 1. pris i den nasjonale, polske Chopin - konkurransen i 2010 og etter denne seieren åpnet dørene til verdens konsertsaler seg for ham. Han har nå hele verden som arena. (...)» - Jens R. Christiansen.

Jens og Greg.

KulTur (Magdalena Kalwak): Du er Gregs (Niemczuk) norske impresario. Hva kan du si om ham?

Jens R. Christiansen: Greg Niemczuk er en av de ledende pianistene i Polen i dag. Han vant 1. pris i den nasjonale, polske Chopin - konkurransen i 2010 og etter denne seieren åpnet dørene til verdens konsertsaler seg for ham. Han har nå hele verden som arena.

Greg har holdt konserter i Norge de siste 11 årene og er årlig på 2 månedslange turnéer her i landet. Han har holdt konserter i nærmere 40 byer og tettsteder i Norge og er uoffisielt den mest turnerende pianisten i Norge.

Det som særpreger Greg som pianist er hans evne til å formidle stemninger og følelser gjennom sitt spill. Nettopp denne evnen gjør hans tolkninger av Chopins musikk så enestående.

Som polsk pianist er det en stor glede for ham å formidle sin landsmanns musikk i Norge. Det kommer alltid mange polakker på Gregs konserter her i landet. Polakkene i Norge er stolte av ham og at en av deres egne gjør så stor suksess i Norge.

KulTur: Det er sant! Kan du fortelle om den historien fra Polen med misforståelse om et navn av en polsk by, vær så snill?

J.Ch.: (Hahahaha! Det var en historie som er umulig å fortelle i et slikt intervju, Magdalena!)

Men, Greg skulle holde en stor konsert i den polske byen Jelenia Gora. Uten å fortelle det til Greg ville min kone og jeg ville da dra til denne byen, overvære konserten og overraske Greg med en store blomsterbukett etter konserten. Vi tok fly til Wroclaw og skulle ta tog derfra til byen hvor Greg skulle spille. Men da vi kom til jernbanestasjonen gikk vi på et tog det sto Zielona Gora på! Da vi etter 3 timer på et «skrangletog» kom fram til Zielona Gora var det én time til konserten skulle starte. Men konserten skulle altså finne sted i Jelenia Gora – 20 mil unna!!!
Så dermed ble det ingen konsert på oss – og ikke noe overraskelsesbesøk for Greg!

KulTur: I Polen er mye liknende navn. Har du noen av polske artister, forfattere etc. som er favorittene dine?

J.Ch.: Etter å ha blitt kjent med Greg - og hørt alle hans tolkninger av Frédéric Chopins musikk - må jeg si at jeg er blitt veldig glad i Chopin. Chopins musikk er så vakker og så følsom at den går rett til mitt hjerte.

KulTur: Å ja. Chopin kan gå rett til hjertet av publikum. Hvor møter Norge med Polen for deg (likheter i kulturen mellom Norge og Polen)?

J.Ch.: Jeg opplever at det er mer kulturbevissthet i Polen enn i Norge. Religionen f.eks. har en mye større betydning for det polske folket enn for det norske.
Den klassiske musikken opplever jeg også har en større betydning i Polen enn i Norge. Når min kone og jeg er i Polen ser vi f.eks. alle de unge menneskene som kommer på klassiske konserter og operaforestillinger i dette landet.








Komentarze