Sok z kiszonych buraków z kurkumą i imbirem.

Energia z soku z kiszonych buraków!

«(...) Burak stroni od cebuli,
A cebula doń się czuli:
«Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?»
Burak tylko nos zatyka:
«Niech no pani prędzej zmyka,
Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą (...)».


Wszyscy znamy wiersz Jana Brzechwy pod tytułem: „Na straganie”. Okazuje się, że burak dobrze czuje się w towarzystwie czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu, a także kurkumy, imbiru i soli. A najlepsza impreza jest wtedy, gdy te wszystkie składniki połączymy i ukisimy w wodzie z dodatkiem soli.

Niezwykłe właściwości soku z kiszonych buraków:

  • probiotyk (dzięki dużej ilości kwasu mlekowego) na wzmocnienie odporności,

  • działa pozytywnie na układy: pokarmowy, krwionośny i nerwowy,

  • wzmacnia układ kostny,

  • obniża poziom tłuszczów we krwi,

  • betanina (czerwień buraczana – organiczny związek chemiczny; naturalny barwnik spożywczy) ma właściwości przeciwutleniające, chroniące przed chorobami nowotworowymi,

  • zawiera witaminy z grupy B (między innymi wit. B3 i kwas foliowy), witaminy C, A, K, E oraz minerały, jak potas, żelazo, magnez, wapń, kobalt i fosfor,

  • chroni przed anemią,

  • przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego, jako profilaktyka przy kamicy nerkowej oraz przy chorobach reumatycznych.

Składniki na witaminową bombę! Przepis.

  • 1 kg buraków ekologicznych,

  • jedna lub dwie główki czosnku,

  • kilka ziaren ziela angielskiego,

  • liście laurowe,

  • pieprz świeżo mielony,

  • łyżka kurkumy,

  • świeży ok. 2cm kawałek imbiru lub łyżka suszonego,

  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków (wspomagają proces fermentacji),

  • ok. 2 litry przegotowanej, ostudzonej i posolonej wody (1 łyżka soli na 1 litr wody),

  • kromka dobrego chleba na zakwasie (ja robię bez),

  • ćwierć łyżki optymizmu wraz ze szczyptą miłości.

Jak ukisić sok z buraków?

  • Myję dokładnie buraki i kroję na grube plastry (bez obierania),

  • główki czosnku przekrawam na pół,

  • korzeń imbiru obieram i kroję na małe plastry.

 W kamionkowym naczyniu warstwami układam składniki, przeplatając je przyprawami. Do mojego zakwasu (dla wzmocnienia efektu) dodaję kurkumę (ma właściwości pobudzające żółć, działa rozkurczowo, antybakteryjnie) oraz imbir (działa żółciopędnie, rozkurczowo, łagodzi mdłości, likwiduje wzdęcia, leczy przeziębienia i infekcje wirusowe, zapobiega zakrzepicy, łagodzi bóle miesiączkowe).

 Tak przygotowane składniki zalewam solanką i przykrywam talerzykiem, aby składniki nie wydostały się na zewnątrz płynu. Na wierzchu używam gazy. Przechowuję w ciepłym miejscu od 5 – 7 dni. Po tym czasie przelewam do wyparzonych butelek i od tej pory przechowuję już w zimnym miejscu.

 Przy braku energii, w trakcie choroby lub po stosowaniu antybiotyków, piję tak często, jak domaga się tego mój organizm. Normalnie jedną do dwóch szklanek dziennie.

 Ponoć najlepiej sok z kiszonych buraków jest pić na czczo.

 Na zdrowie!

Fotografia ze zbiorów prywatnych.

Tekst powstał w oparciu o materiały z internetu, między innymi:

https://zdrowie.tvn.pl/a/sok-z-kiszonego-buraka-wlasciwosci-stosowanie-przepis

https://agnieszkamaciag.pl/genialny-zakwas-z-burakow-domowej-roboty/.

Korekta i redakcja tekstu: Magdalena Kalwak

Komentarze